Eerste afspraak en echo

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je bij ons inschrijven voor de begeleiding van je zwangerschap. Afhankelijk van hoever je zwanger bent plannen we de eerste echo en controle in. Voor een eerste afspraak in combinatie met de echo trekken we ongeveer 45 minuten uit. Deze tijd is nodig omdat we naar je kindje willen kijken om vast te stellen hoe ver je zwanger bent en wij veel vragen zullen stellen over jouw gezondheid, de gezondheid van je partner en andere familieleden. Verder zullen we eerdere zwangerschappen en bevallingen met je bespreken en willen we graag een indruk krijgen van je leefomstandigheden. Verder geven we tijdens dit eerste gesprek veel uitleg en voorlichting. 

We zullen je bloeddruk meten en je wordt gewogen. Ook doen we een uitwendig onderzoek om de grootte van de baarmoeder te beoordelen en naar de hartslag van het kindje te luisteren. Het horen van de hartslag van je kindje is altijd een bijzonder moment. Let wel: het is niet altijd mogelijk de hartslag te horen omdat ten tijde van de eerste controle de zwangerschap soms nog net te pril is. Vervolgens krijg je van ons een doorverwijzing voor bloedonderzoek en regelen we een afspraak voor de termijnecho, dit is de echo waarbij de uitgerekende datum wordt vastgesteld.

Tijdens dit eerste gesprek informeren we je ook over het regelen van kraamzorg en over prenataal onderzoek of prenatale diagnostiek. Verder geven we veel uitleg en voorlichting en is er alle ruimte om vragen te stellen. 

Neem de volgende zaken mee naar de eerste controle:

  • pasje van ziektekostenverzekering;
  • gegevens van eventuele eerdere bevallingen;
  • als er al een echo is gemaakt, de uitslag hiervan;
  • een eventuele brief van huisarts en/of gynaecoloog;
  • identiteitsbewijs;
  • medicijnen als je die gebruikt.