Zwangerschapscontroles

Een normale zwangerschap duurt 37 tot 42 weken. Tijdens de zwangerschap begeleiden wij je en houden we de gezondheid van moeder en kind in de gaten. Iedere controle zullen we aan de hand van de gegevens die we verzamelen beslissen of de zwangerschap zich normaal ontwikkelt. Als er aanleiding toe is, zullen wij extra onderzoek verrichten of zullen we je, bij complicaties, doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Eerste controle

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je bij ons inschrijven voor de begeleiding van je zwangerschap. Afhankelijk van hoever je zwanger bent plannen we de eerste echo en controle in. Voor een eerste afspraak in combinatie met de echo trekken we ongeveer 45 minuten uit. Deze tijd is nodig omdat we naar je kindje willen kijken om vast te stellen hoe ver je zwanger bent en wij veel vragen zullen stellen over jouw gezondheid, de gezondheid van je partner en andere familieleden. Verder zullen we eerdere zwangerschappen en bevallingen met je bespreken en willen we graag een indruk krijgen van je leefomstandigheden. Verder geven we tijdens dit eerste gesprek veel uitleg en voorlichting. 

We zullen je bloeddruk meten en je wordt gewogen. Ook doen we een uitwendig onderzoek om de grootte van de baarmoeder te beoordelen en naar de hartslag van het kindje te luisteren. Het horen van de hartslag van je kindje is altijd een bijzonder moment. Let wel: het is niet altijd mogelijk de hartslag te horen omdat ten tijde van de eerste controle de zwangerschap soms nog net te pril is. Vervolgens krijg je van ons een doorverwijzing voor bloedonderzoek en regelen we een afspraak voor de termijnecho, dit is de echo waarbij de uitgerekende datum wordt vastgesteld.

Tijdens dit eerste gesprek informeren we je ook over het regelen van kraamzorg en over prenataal onderzoek of prenatale diagnostiek. Verder geven we veel uitleg en voorlichting en is er alle ruimte om vragen te stellen. 

Neem de volgende zaken mee naar de eerste controle:

  • pasje van ziektekostenverzekering;
  • gegevens van eventuele eerdere bevallingen;
  • als er al een echo is gemaakt, de uitslag hiervan;
  • een eventuele brief van huisarts en/of gynaecoloog;
  • identiteitsbewijs;
  • medicijnen als je die gebruikt.

Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles meten we je bloeddruk en gewicht. We bepalen met onze handen de groei van de baarmoeder en de baby. Vanaf ongeveer 28 weken kunnen we de ligging van je kindje bepalen. De laatste weken van de zwangerschap voelen we of het hoofdje in het bekken is ingedaald of niet. Verder luisteren we elke controle naar het hartje. Bij alle controles heb je natuurlijk ook de mogelijkheid tot het stellen van vragen en krijg je voorlichting over uiteenlopende zaken. 

Nacontrole

Als je wilt, kun je nog bij ons langskomen voor een nacontrole. Deze controle is niet verplicht, maar mogelijk wil je nog vragen stellen over de zwangerschap, de bevalling, bloedverlies, hechtingen, etc. Wij helpen je dan graag. Ook kunnen we tijdens de nacontrole praten over anticonceptie en het plaatsen van een spiraal. Deze afspraak plannen we rond 6 weken na de bevalling. Je kunt op maandag, dinsdag en donderdag met onze assistente bellen om hier een afspraak voor te maken.