Overige anticonceptie

Implanon

Het anticonceptiestaafje (implanon) biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Dit is een staafje ter grootte van een lucifer welke door een arts of verloskundige vlak onder de huid aan de binnenkant van de bovenarm wordt geplaatst. Het staafje zit hier onzichtbaar en is zo ontworpen dat deze continu een lage hormoondosis afgeeft aan je lichaam. Het plaatsen van het staafje is een eenvoudige en snelle ingreep. Het anticonceptiestaafje geeft 3 jaar lang hormonen af en is dus geschikt voor langdurige bescherming. Belangrijk om te weten is dat het anticonceptiestaafje geen stopweek heeft en werkt op basis van enkel progestageen. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is het goed om te weten dat het verloop van je menstruatie kan veranderen bij gebruik van het anticonceptiestaafje.

Het inbrengen van het staafje is een korte, eenvoudige handeling van ongeveer een halve minuut. Je hoeft alleen je arm te ontbloten en na een plaatselijke verdoving wordt het staafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Het staafje zit vervolgens onzichtbaar in je bovenarm. Het staafje kan bij ons op de praktijk geplaatst en ook weer verwijderde worden. Na het verwijderen van de implanon kun je binnen een week weer vruchtbaar zijn. Als je dat wilt, kan er ook meteen een nieuw staafje worden ingebracht voor de volgende 3 jaar. Een nieuw staafje kan op dezelfde plek worden ingebracht als waar het vorige staafje zat.

Prikpil

Met de prikpil wordt een dosering van hormonen toegediend die hoog genoeg is om je 3 maanden te beschermen tegen zwangerschap. Belangrijk om te weten is dat de hormonen niet snel uit je lichaam verdwijnen. Als je klachten van de prikpil hebt, zul je daarom moeten wachten totdat de hormonen zijn uitgewerkt. Ook kan het terugkeren van de vruchtbaarheid bij deze methode soms een jaar of langer duren. De prikpil heeft geen stopweek en werkt op basis van enkel progestageen. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is het goed om te weten dat het verloop van je menstruatie kan veranderen. 

Anticonceptiering

Een anticonceptiering is een zachte, flexibele, kunststof ring van ongeveer 5 centimeter doorsnee die je zelf in jouw vagina inbrengt. Door het ontwerp voel je de vaginale ring niet en valt hij er niet zomaar uit. Je kunt er gewoon mee sporten en zwemmen bijvoorbeeld. De ring geeft dagelijks een beetje hormomen af. Via het slijmvlies van je vagina komen de stoffen in je bloed terecht. Door de gelijkmatige hormoonafgifte krijgt jouw lichaam niet te maken met hormoonpieken. Het inbrengen van de ring is vergelijkbaar met hoe je een tampon inbrengt. Na 3 weken verwijder je de anticonceptiering en dan volgt een stopweek waarin je menstrueert. Na een week breng je een nieuwe anticonceptiering in . 

De meest gebruikte anticonceptiering is de Nuvaring.