Pil

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptiepillen, die onder twee verschillende groepen vallen:

  • een anticonceptiepil met zowel een oestrogeen en een progestageen hormoon, de zogenaamde combinatiepil (bijvoorbeeld Microgynon┬«)
  • een anticonceptiepil met alleen progestageen (bijvoorbeeld Cerazette┬«)

De pil moet je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen, in de volgorde die op de strip staat aangegeven. Het oestrogeen hormoon zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Het progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft. Bij de pil zonder oestrogeen kun je wel borstvoeding geven. Deze pil wordt dan ook vaak gebruikt door vrouwen die net bevallen zijn en borstvoeding geven. De meeste pillen hebben 21 pillen per strip. Deze slik je gedurende 3 weken en daarna heb je een stopweek. In de stopweek wordt je ongesteld. Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Je kunt met de combinatiepil je stopweek en dus je ongesteldheid ook overslaan door direct na de vorige strip door te gaan met de volgende strip. Ook het verschuiven van de stopweek, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, is mogelijjk met de anticonceptiepil.

De pil zonder oestrogeen bevat 28 pillen per strip, waana je direct start met een nieuwe strip. Deze pil heeft dus geen stopweek en je wordt waarschijnlijk niet ongesteld tijdens het gebruik van deze pil.