Pijnstilling

Zodra de baringspijn begint, reageert jouw lichaam direct door natuurlijke pijnstillers (endorfines) aan te maken. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en rustig mogelijk te zijn tijdens de bevalling.

Wil je bevallen met pijnstillers dan moet je altijd naar het ziekenhuis en wordt je overgedragen aan de gynaecoloog. Je kunt kiezen uit een aantal verschillende methoden: 

Pethidine

Pethidine wordt toegediend met een injectie in je bovenbeen. Het is een morfine-achtige stof en werkt 2 tot 4 uur. Je wordt er suf en slaperig van en ongeveer 1 op de 3 vrouwen is tevreden over het effect. Tegenwoordig wordt pethidine eigenlijk alleen nog toegediend in de allereerste fase van de bevalling als de weëen nog niet erg heftig zijn. Het geeft even wat verlichting zodat je wat kunt uitrusten en slapen voor de echte bevalling gaat beginnen. 

Pompje met remifentanil

Remifentanil is een morfine-achtige stof die wordt toegediend via een infuus in je arm dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je nooit teveel kunt krijgen. Remifentanil werkt snel, binnen een paar minuten, en is ook na een paar minuten weer uit je bloed verdwenen. Het verdooft de pijn enigzins en je wordt er ontspannen van, maar je voelt de weëen nog steeds. Remifentanil kan invloed hebben op je ademhaling en het zuurstofgehalte in je bloed. Daarom moet je continu zorgvuldig in de gaten gehouden worden. 

Ruggeprik

De ruggeprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen. De anesthesist brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten voel je dat de pijn een stuk minder wordt. 

Voordelen van een ruggeprik:

  • de meeste vrouwen voelen weinig pijn meer tijdens de weëen
  • de ruggeprik werkt beter dan een injectie met pethidine of een pompje met remifentanil
  • je wordt niet slaperig of suf van een ruggeprik en maakt de bevalling dus helemaal mee

Nadelen van een ruggeprik:

  • bij 5-10 % van de vrouwen werkt de ruggeprik niet goed en moet de ruggeprik soms opnieuw geplaatst worden
  • je hebt een grotere kans dat de bevalling eindigt met een kunstverlossing (vacuumpomp) of een keizersnede
  • je kunt door de ruggeprik een hele lage bloeddruk krijgen waardoor je een infuus met vocht nodig hebt
  • je kunt je bed niet uit omdat je geen of minder gevoel hebt in je benen
  • je hebt meer problemen met plassen, omdat je door de verdoving niet goed voelt wanneer je moet plassen. Daarom krijgt je een catheter ingebracht tijdens de bevalling
  • je hebt vaker koorst tijdens de bevalling. Omdat het lastig in te schatten is of dat alleen van de ruggeprik is of dat het komt door een infectie, wordt het kind dan opgenomen in het kinderziekenhuis om antibiotica te krijgen
  • soms hebben vrouwen na de ruggeprik last van hoofdpijn. Dit komt omdat er een gaatje in het hersenvlies is geprikt waardoor hersenvocht lekt. Dit wordt behandeld met medicijnen

Lees voor meer informatie de folder