Wanneer moet ik bellen?

Als de bevalling eerder begint dan 37 weken dan moet je ons altijd direct bellen.

Na de 37 weken bel je ons in de volgende gevallen:

Weeën

Als je gaat bevallen van je eerste kind

In eerste instantie twijfel je of het nou echt wel zover is. De weeën die je voelt zijn nog niet zo krachtig. Na verloop van tijd worden de weeën krachtiger en pijnlijker en zal er meer regelmaat in komen. Soms komt het voor dat de weeën al direct regelmatig zijn, maar niet krachtig. Het is goed om ook dan rustig af te wachten. Het kan namelijk zijn dat de weeën afzakken en dat de bevalling nog op zich laat wachten. Als de weeën om de 3 - 4 minuten komen en de wee houdt 1 minuut aan, dan is het goed om een uur af te wachten. Na dat uur is het een mooi moment om te bellen. In de meeste gevallen is er nog maar weinig ontsluiting. De bevalling begint dan pas!

Als je gaat bevallen van je 2e, 3e, 4e enz kind

De laatste weken van de zwangerschap zijn nu wat onrustiger dan bij je eerste. Je buik is onrustiger. Je hebt vaker het idee dat je gaat bevallen. Je hebt zelfs soms echt weeën om de 5 minuten en sta je met de telefoon in je handen om ons te bellen. Toch twijfel je om te bellen, want je voelt aan je lijf dat het nog niet zover is. Heb geduld en wacht rustig af, de baby komt heus een keer! Als je weeën hebt waarvan je het idee hebt dat ze krachtig zijn (je herkent ze van de vorige bevalling) en de weeën komen ongeveer om de 5 minuten, dan bel je. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Ga lekker in bad of onder de douche. Mogelijk zakken de weeën af en blijkt het vals alarm. Anderzijds kan het daarna juist heftiger worden, dan bel je ons. 

En verder geldt voor iedereen:

Als de vliezen breken

Het kan ook zijn dat de vliezen breken zonder dat er weeën zijn. Belangrijk is om goed naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Bij bruin of groen vruchtwater is het belangrijk om direct te bellen, ook 's nachts. Het betekent dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Vanaf dat moment willen we graag de conditie van de baby beter in de gaten houden. Wij als verloskundigen hebben hier echter de middelen niet voor. Vandaar dat we op zo’n moment de gynaecoloog zullen bellen, die dan de bevalling verder zal gaan begeleiden. Als het vruchtwater gewoon helder van kleur is en het is 's nachts, kun je gewoon rustig gaan slapen. Je hoeft dan niet te bellen. De volgende ochtend bel je ons tussen 9:00 en 9:30 uur en vertel je dat de vliezen zijn gebroken. Als het overdag is kun je ons wel direct bellen. Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen in een glas of op wit maandverband.

Bloedverlies

Als je weeën hebt is het mogelijk, dat je wat slijmerig bloedverlies hebt. Dat is normaal. Het hoort bij het proces en dit voorspelt niet wanneer je bevalling gaat beginnen. Je hoeft niet te bellen. Het is wel belangrijk om direct te bellen als je ruim helderrood bloedverlies hebt, zoals bij een menstruatie.

Ongerustheid

Natuurlijk kun je altijd bellen als je het allemaal niet meer weet, als je je zorgen maakt of als je in paniek bent.

Als je ons belt, spreken wij met je af wanneer wij bij je langskomen. Indien je poliklinisch wilt bevallen kunnen wij besluiten om eerst bij jou thuis langs te komen of om je direct naar het ziekenhuis te verwijzen. Indien je naar het ziekenhuis gaat, ga je met eigen vervoer.

Bel altijd naar onze diensttelefoon:  070-3230045 en kies dan voor optie 1.