Goed geregeld

Kraamzorg

Wij raden je aan om meteen aan het begin van je zwangerschap kraamzorg te regelen. Kraamzorg moet je zelf aanvragen. Soms ben je vrij om zelf een kraambureau te zoeken en soms gaat het via je zorgverzekeraar. In de polis van je verzekering staat hoe dit bij jouw zorgverzekeraar geregeld is en hoe de kraamzorg vergoed wordt. Wij werken intensief samen met een aantal kraamorganisaties, daar krijg je informatie over tijdens de controles op de praktijk.

Bij een thuisbevalling komt de kraamverzorgende ons assisteren tijdens de bevalling. Zij zal je na de bevalling op weg helpen met de verzorging van jullie nieuwe kindje. En dat is erg fijn, want er komt na een bevalling veel op je af en je moet ook nog de tijd krijgen om te herstellen.De kraamverzorgende komt de eerste zeven tot acht dagen na de bevalling een aantal uren per dag bij je thuis. Hoeveel dagen en uren is afhankelijk van je verzekering. Als je in het ziekenhuis bevalt, gaan de dagen die je in het ziekenhuis blijft van de zorg thuis af. De kraamverzorgende geeft informatie over de verzorging en voeding, doet dagelijks een aantal controles en is voor jou en je partner een vraagbaak.

De kraamzorg is ook voor ons erg belangrijk, omdat zij ons kunnen inseinen als er medisch gezien iets niet goed lijkt te gaan.

Inschrijven in een ziekenhuis

Indien je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen is het nodig om je daar in te schrijven. Wij werken veel samen met het Haga Ziekenhuis in Den Haag, waar de bevallingen plaats vinden op de lokatie Leyweg (Leyenburg Ziekenhuis). Als je daar wilt bevallen en je hebt geen medische indicatie, is het noodzakelijk om je in te schrijven via het Geboortehotel Haga, die gevestigd is op de 3e etage. Je kunt dit het beste doen via https://www.gro-up.nl/locaties/geboortehotel-haga-gbh/

Als je in het HMC Westeinde in Den Haag wilt bevallen moet je je aanmelden, zodat je een pasje van het ziekenhuis hebt.

Erkenning van het kind

Als jullie als vader en moeder van het kind niet getrouwd zijn, is het raadzaam dat de vader tijdens de zwangerschap aangeeft dat hij het ongeboren kind erkent. Dit voorkomt een hoop rompslomp na de bevalling. Bovendien kan het kind, indien jullie daarvoor kiezen, na de geboorte ook meteen de naam van de vader krijgen.

Erkennen gebeurt bij de gemeente Den Haag. Jullie moeten samen naar het gemeentehuis gaan. De vader moet het kind erkennen en de moeder moet hiervoor toestemming geven. Neem beiden je indentiteitsbewijs mee.

Door de erkenning krijgt de vader het recht en de plicht om het kind te onderhouden. Hiermee krijgt de vader echter niet meteen het ouderlijk gezag. Hiervoor moet een apart verzoek worden ingediend bij de griffie van de rechtbank. Voor meer informatie kijk op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag

Kraampakket

Een kraampakket krijg je via je zorgverzekering. Neem daarvoor contact op met je zorgverzekeraar. Het kraampakket is noodzakelijk in geval van een thuisbevalling omdat het allerlei praktische artikelen bevat voor rond de bevalling. Ook als je voor een ziekenhuisbevalling kiest, is het toch handig om dit pakket in huis te hebben.

Verzekering

Verloskundige zorg zit in het basispakket, dus iedereen krijgt onze zorgverlening vergoed door de zorgverzekeraar. Dit geldt ook als je voor een doorverwijzing tussentijds naar het ziekenhuis moet. Poliklinisch bevallen wordt afhankelijk van de zorgverzekeraar geheel, deels of soms zelfs niet vergoed. Om niet voor verrassingen komen te staan, raden wij je aan om de polisvoorwaarden van je verzekering goed door te lezen. Indien je om medische redenen wel in het ziekenhuis moet bevallen, is dit wel geheel verzekerd. Regelingen voor kraamzorg verschillen per zorgverzekeraar. Vraag dit na bij je eigen zorgverzekeraar.

Op je werk

Als je werkt, vraagt je werkgever vaak om een zwangerschapsverklaring. Tijdens de tweede controle geven wij standaard een zwangerschapsverklaring mee. Soms krijg je van de werkgever een formulier dat wij moeten invullen. Deze neem je dan mee naar het spreekuur en dan vullen wij hem in.

Elke vrouw heeft recht op zwangerschapsverlof met een duur van 16 weken. Dit verlof gaat 4 of 6 weken in voor de uitgerekende datum, en loop tot en met 10 of 12 weken na de bevalling. Je kunt alle informatie met betrekking tot je verlof nalezen op de site van de overheid http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verlof-en-vakantie/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof

Op het moment dat je je werkgever vertelt dat je zwanger bent, krijg je recht op wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Daarnaast hoor je de gelegenheid te krijgen om de verloskundige of gynaecoloog te bezoeken, ook onder werktijd.

Lees ook de folder voor meer informatie /anno/_sitefiles/file/48899_04-werk_zwangerschap.pdf

Kinderopvang

Werk je en wil je dit na je verlof blijven doen, dan zul je opvang voor je kind moeten gaan regelen. Er zijn vele mogelijkheden (crèche, gastoudergezin, oppas aan huis, au pair) dus begin op tijd om de verschillende opties te overdenken.