Lifestyle

Over het algemeen kan je tijdens je zwangerschap alles blijven doen. Werk, sport, seks, autorijden etc. Het is wel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en goed naar je lichaam luistert.

Roken

Roken in de zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook aanwezig zijn in een rokerige omgeving beinvloedt de zwangerschap nadelig. In sigaretten zitten schadelijke stoffen, zoals nicotine en koolmonoxide. Deze stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de moederkoek (placenta) en daardoor voor verminderde zuurstoftoevoer naar je baby. Hierdoor kan het zijn dat het kind niet goed groeit, het kindje te vroeg geboren wordt en/of een te laag geboortegewicht heeft. Ze zijn hierdoor kwetsbaarder en bovendien hebben kinderen van moeders die gerookt hebben gedurende de zwangerschap, tijdens hun eerste levensjaren vaker ziekten aan de luchtwegen. Ook de kans op wiegendood neemt toe als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Daarom is ons advies: stop met roken en vermijd rokerige ruimtes zo veel mogelijk. Meer informatie vindt je op http://www.rokeninfo.nl/publiek

Alcohol

Alcohol kan in kleine hoeveelheden al schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Tijdens de zwangerschap is de hoeveelheid alcohol in jouw bloed gelijk aan die in de weefsels van je baby. Met andere woorden, ieder glaasje alcohol wat jij drinkt komt net zo hard bij de baby aan. Alcoholgebruik kan op ieder moment in de zwangerschap ongewenste effecten veroorzaken. De risico’s en de ernst van de effecten nemen toe als je meer drinkt. Dus beter geen alcohol drinken in de zwangerschap!  Meer informatie is te vinden op www.alcoholenzwangerschap.nl

Voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk vers, gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is echt niet nodig. Tijdens een zwangerschap kom je ongeveer 12-15 kilo aan. Deze kilo's gaan er na de zwangerschap over het algemeen vrij gemakkelijk weer vanaf. Verse groenten en fruit zorgen voor vitamine en mineralen. Aardappelen, rijst, brood en pasta geven energie. Melk, kaas, eieren, vlees en vis leveren calcium en voorzien in de eiwitbehoefte van het groeiende kind en de moeder zelf. Door de zwangerschapshormonen verandert de structuur van je maag- en darmwand. Hierdoor wordt de doorstroming van het voedsel door het maagdarmkanaal vertraagd. Dit betekent dat je eten langer in je maag blijft zitten en het als "een blok op je maag" kan liggen. Vaak helpt het om je eetpatroon wat aan te passen. Door in plaats van drie grote maaltijden te nuttigen op een dag, kan het prettiger zijn om vijf of zeven kleinere maaltijden te gebruiken. Op deze manier zorg je ervoor dat je maag niet leeg is (helpt tegen maagzuur en misselijkheid) en dat je maaltijd beter verwerkt wordt. Ook voorkom je zo de zogenaamde "suikerdips", een te lage bloedsuiker waar je erg moe van wordt. Door regelmatig gezonde tussendoortjes (met zo weinig mogelijk suiker) te nemen zul je je een stuk energieker voelen! Probeer - naast koffie, thee en andere drankjes- ongeveer per dag 2 tot 3 liter water binnen te krijgen. Een leuke app voor op je telefoon: 'zwangerhap', ontwikkeld door het voedingscentrum.

Wat mag je niet eten? 

  • In rauw vlees en ongewassen groenten en fruit kan een parasiet voorkomen die de infectie toxoplasmose kan veroorzaken. Zelf ervaar je de gevolgen van de infectie als een soort griep, maar als je vlak voor of tijdens je zwangerschap toxoplasmose hebt, kan je kind de infectie ook krijgen via de placenta. Bak vlees daarom goed door en was groente en fruit goed.
  • Zachte kazen, zoals brie en camembert, die van rauwe melk zijn gemaakt kunnen de listeria-bacterie bevatten. Dit is een darmbacterie die zeer schadelijk kan zijn voor ongeboren baby´s. Kazen die niet gepasteuriseerd zijn, kun je daarom beter niet eten (bij deze kazen staat op het etiket “au lait cru” vermeld of er staat “bevat rauwe melk”).
  • In lever zit veel vitamine A en een teveel aan vitamine A is niet goed. Eet daarom liever niet teveel lever tijdens de zwangerschap en niet meer dan 2 tot 3 keer per week een leverproduct.

Werken

Werken tijdens de zwangerschap is op zich prima. Sommige werkomstandigheden kunnen echter te zwaar zijn tijdens de zwangerschap. Werk waarbij je wordt blootgesteld aan trillingen, straling, chemische stoffen of infectierisico’s is niet goed voor de zwangerschap. Ook kan je werk fysiek te zwaar worden tijdens de zwangerschap. Voor zwangeren zijn hiervoor verschillende regelingen. Overleg hierover met je werkgever of met de bedrijfsarts (Arbo-dienst), vaak kan dan het werk aanpast worden of er wordt je eventueel ander werk aangeboden. Als dat nodig mocht zijn, kan de Arbo-arts contact met ons opnemen om te overleggen over jouw situatie (alleen met jouw toestemming uiteraard). Wij geven geen schriftelijke medische verklaringen af.

Bewegen

Het is goed om minimaal een half uur per dag te bewegen als je zwanger bent. Sportte je voor de zwangerschap al, dan kun je gewoon blijven sporten. Maar houdt het wel veilig: luister naar je lichaam en breng je begeleider als je die hebt, op de hoogte. Wanneer je merkt dat het sporten klachten geeft, doe het dan rustiger aan of stop ermee. Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Denk hierbij aan hockey, volleybal, skien en voetbal. Duiken met zuurstofflessen wordt afgeraden.

Huisdieren

Het hebben van huisdieren is geen risico voor de zwangerschap. Echter, in kattenuitwerpselen kan een parasiet kan voorkomen die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zelf ervaar je de gevolgen van de infectie als een soort griep, maar als je vlak voor of tijdens je zwangerschap toxoplasmose hebt, kan je kind de infectie ook krijgen via de placenta. Daarom geldt: geen kattenbakken verschonen, laat dat zolang je zwanger bent liever aan iemand anders over.

Seksualiteit

Tijdens de zwangerschap kan je seksuele beleving veranderen. Sommige vrouwen hebben meer zin in vrijen, andere juist niet. Soms is er meer behoefte aan intimiteit en aanraking dan aan geslachtsgemeenschap. Geslachtsgemeenschap is bij een normaal verlopende zwangerschap is geen probleem. Het kan geen miskraam geven of beschadiging opleveren aan het kind. Het wordt alleen afgeraden als je bloedverlies hebt of als je vliezen gebroken zijn. Problemen met seksualiteit kun je altijd met je huisarts of met ons bespreken. Dit geldt ook voor eerdere vervelende seksuele ervaringen of als je moeite hebt met een inwendig onderzoek. Als je dit aangeeft proberen wij er tijdens de bevalling zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Medicijnen

Bij zwangerschap is zorgvuldigheid geboden met het gebruik van medicijnen. Gebruik je medicatie, overleg dan altijd met je huisarts. Dit is belangrijk omdat sommige stoffen in medicijnen invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Twijfel je of je een bepaald medicijn kunt blijven gebruiken tijdens de zwangerschap, dan kun je ook even navraag doen bij je apotheek. Het gebruik van multi-vitaminen speciaal voor zwangeren is goed gedurende de hele zwangerschap voor de ontwikkeling van de baby. Wij adviseren je foliumzuur te slikken tot de 10e week van de zwangerschap. Dit vermindert de kans op een open rug bij de baby. Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij drogist of apotheek. Paracetamol kan je zonder gevaar gebruiken in de zwangerschap (maximaal 6 per dag).

Ben je zwanger en gebruik je antidespressiva, dan kun je hier niet zomaar mee stoppen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor jou en de baby. Een depressie tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, waardoor het risico op hart-en vaatziekten wordt verhoogd. Ook is bekend dat depressieve vrouwen na de bevalling vaak moeilijker contact maken met hun baby.  Bespreek met ons je medicijngebruik. Wij zullen je voorlichten over de voor- en nadelen voor jou en de baby. Ook kunnen we je eventueel doorverwijzen naar een speciaal spreekuur in het ziekenhuis.